Przesunięty przez: swiety Sob Lis 01, 2008 8:07 pm |
[DK4] Machowa-Łańcut |
| Autor |
Wiadomość |
Rzeszoviak
stały bywalec

|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 9:59 am
|
|
|
| miqas napisał/a: | | a robienie takich zapór na drodze wg mojej opini powoduje tylko zmniejszenie czujności kierowców, bo wychodzą z założenia że "zapora ich ochroni" i mniejsza uwagę przywiążą do tego co dzieje sie na drodze. |
A ja to widze odwrotnie. To działa na psychikre kierowcy. Zobacz. Mając do dyspozycji prostą droge 2x2 wciskasz pedał gazu do spodu, w razie czego zawsze masz szanse uciec na sasiednie pasy i masz szanse ze nic tam nie bedzie jechac...
teraz zamontujmy ci te betonowe bariery, wiec zaczynasz sie zastanawiac czy dac do spodu przepustnice bo sie zaczynasz obawiac ze jak cos pojdzie ne tak wyladujesz na barierach i jak bedziesz mial szczescie to w szpitalu...
pozatym te bariery optycznie zmiejszasza i zawezaja pas jezdni co tez powoduje zmniejszenie predkosci przez kierowcow. |
|
|
|
 |
eranet
stały bywalec

|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 10:27 am
|
|
|
| jechałem w piątek, moim zdaniem trzeba uważać bardziej niż na normalnej drodze, bo taki beto Ci nie ustąpi i nie przepuści, ani nie zjedzie na bok, myslę, że komfort jazdy mniejszy, ale bezpieczeństwo większe... |
_________________ www.tyczyn.fora.pl |
|
|
|
 |
Rambo
rozkręca się

|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 10:55 am
|
|
|
Rzeszoviak lepiej bym tego nie ujął !!!!
PS. Właśnie to jest cała zaleta tych barier - zaczynasz myśleć, koncentrować się itp !
Gdyby ten sam pirat drogowy w Jaśle uderzył (otarł się) o betonową barierę na łuku , to nie zabiłby siebie i innych. |
|
|
|
 |
miqas
stały bywalec

|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 11:43 pm
|
|
|
| Rambo napisał/a: | | Gdyby ten sam pirat drogowy w Jaśle uderzył (otarł się) o betonową barierę na łuku , to nie zabiłby siebie i innych. |
Nie wiem czemu uparłeś się na ten przykład z Jasła, może kierują Toba jakieś prywatne sprawy, tego nie wiem. Natomiast zanim przytoczysz przykład to przeanalizuj czy będzie pasować. Wypadek w Jaśle zdałył sie na drodze 1x2 gdzie cała charakterystyka tej drogi to przeważnie długie proste, ze wzniesieniami lub bez, oraz ostre zakręty. Droga ta przeważnie nie posiada pobocza i ma 6-7 metrów szerokości. Gdzie Ty byś takie bariery widział? Przy prędkości jaką przytaczają świadkowie on by sforsował ten beton.
Rzeszoviak, przytaczasz logiczne argumenty, jednak tak jak eranet, napisał komfort jazdy zmniejsza się, bliskość bariery, zmusza do szujności przy wymijaniu np TIR'a, ale w moim odczuciu nie poprawia bezpieczeństwa. Łatwo sprawdzić jakie są statystyki w Krakowie gdzie dużo ulic ma pobudowane takie bariery, nie wiem czy to prawda ale przeczytałem chyba kiedyś że generalnie kierowcy szybciej jeździli niż przed ich wybudowaniem, ale moge się mylić.
Ostatnie pytanie. Czy nie wydaje wam się że pasy RZ-Łańcut po zabraniu na bariery są węższe niż wczesniej?? |
|
|
|
 |
marqez
stały bywalec

|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 8:26 am
|
|
|
miqas, co to przykładu Krakowa, to z tymi barierami chodzi o to,
by kierowcy jeździli wolniej czy żeby było mniej wypadków i ofiar? |
|
|
|
 |
piotrek_ckkk
rozkręca się

|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 9:01 am
|
|
|
| Gdyby chodziło o spowolnienie ruchu, to by raczej postawili swoje ulubione zabawki - fotoradary. |
|
|
|
 |
Rambo
rozkręca się

|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 10:23 am
|
|
|
miqas nie uparłem się na przykład z Jasła. Wiem, że tamten odcinek drogi jest 1x2.
Chciałem jedynie podać jakiś przykład. Możemy więc poszukać innego. Np. wypadki w Kraczkowej , gdzie mamy drogę 1x4 a w ostatnich latach doszło do kilku wypadków śmiertelnych.
Podsumowując - Betonowe barierki w 100 % spełniają swoje zadanie na odcinkach 1x4 i właśnie na takich drogach powinny być stawiane w jak największej ilości. Jestem kierowcą na codzień i mimo, że czuć mały dyskomfort pędząc wzdłuż takiej bariery, to uważam , że życie ludzkie jest tutaj czynnikiem najważniejszym przy podejmowaniu decyzji, gdzie stawiać bariery a gdzie nie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
White Tigger
maniak

|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 12:31 pm
|
|
|
| miqas napisał/a: | | Oczywiście przy 2x2 zapora jest nienajgorszym rozwiązaniem patrząc na bezpieczeństwo i powstrzymanie ludzi przed zjazdami na podwójnej ciągłej czy zawracaniem w tych miejscach. Lecz osobiście wolałbym by środkiem tak jak w Boguchwale został wybudowany pas na środku dla skręcających/włączających się plus zachowany przekrój drogi 2x2 a na przejściach dla Pieszych nie robić zwężeń do 2x1 tylko zostawić 2x2 i wzbudzane na przycisk światła zamontować. |
Oczywiście masz rację, że takie rozwiązanie z piątym wewnętrznym pasem dla ruchu lokalnego jest lepsze. I pewnie też wiesz, dlaczego na razie (lub nigdy) tego rozwiązania nie będzie. |
|
|
|
 |
|
|