Przesunięty przez: rysiuncio Sro Sty 20, 2010 9:14 pm |
[Zwięczyca] Osiedle Podkarpacka-Matuszczaka |
| Autor |
Wiadomość |
RES
stały bywalec

|
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 11:50 am
|
|
|
| Ze strony www spółdzielni wynika, ze rozpoczęli/rozpoczynają budowe 3 kolejnych budynków. |
_________________ flyRZE |
|
|
|
 |
piotrek_inf
nowy

|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 2:52 pm
|
|
|
| Dzwoniłem i jeszcze nie rozpoczęli, mają zacząć w połowie roku. Mam pytanie do właścicieli już wybudowanych bloków, jak wysoki jest czynsz w tych mieszkaniach? Czy opłaca się kupić tańsze mieszkanie spółdzielcze i płacić czynsz czy lepiej jednak zapłacić więcej ale mieć już mieszkanie bezczynszowe? |
|
|
|
 |
dominorex
rozkręca się

|
|
|
|
 |
RES
stały bywalec

|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 2:29 pm
|
|
|
| Być może jak nasz forumowicz pytał o tą inwestycję, udzielili mu informacji o blokach, które będą dopiero budowane ponieważ w tych obecnie realizowanych nie ma już wolnych mieszkań. Zastanawia mnie dlaczego tak dziwnie je budują, nie kolejno obok siebie tylko w różnych miejscach. Docelowa ma tam powstać prawie trzydzieści takich bloczków więc będą niezle upchane, ale generalnie dobrze, że na Podkarpacjiej będzie więcej życia, a nie tyko magazyny. |
_________________ flyRZE |
|
|
|
 |
swiety
maniak

|
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 12:52 am
|
|
|
| Może nie mają wszystkich działek i budują gdzie popadnie - tam gdzie mogą. |
_________________ mss = swiety
 |
|
|
|
 |
misiuz13
nowy

|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 1:11 pm
|
|
|
Do Piotrek_inf.
Ja kupiłem na tym osiedlu mieszkanie 67,5 metra kw. i czynsz od 1 osoby wynosi 113 złotych, a od trzech osób wynosiłby około 240 złotych - za prąd i gaz płacisz oddzielnie(każde mieszkanie ma liczniki). Mieszkania przestrzenne z dużym balkonem (ja mam balkon o powierzchni 9 metrów kwadratowych), wideodomofon, podgląd na wszystkie kamery z osiedla, przez wideodomofon możesz połączyć się z sąsiadem lub innym lokatorem, każde mieszkanie mieszkanie ma piwnice. Ja mam piwnice 17 metrów kw. i byłem mile zaskoczony, że taka duża. W czynszu masz tv kablową, fundusz remontowy, woda, śmieci. Pozdrawiam Mikołaj-Rymanowska
. |
_________________ misiu |
|
|
|
 |
piotrek_inf
nowy

|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 7:37 pm
|
|
|
Byłem niedawno dowiadywać się co i jak. Dowiedziałem się że nie ma czynszu tylko opłata zapomniałem jaka nazwa ale wynosi 1.5zł za m^2 powierzchni użytkowej. A co do bloczków to według planu osiedla ma wyglądać tak:
Obecnie budowane są 8,9 i 10 a budowane będą jeszcze 4 i to w tym roku. Nie dowiedziałem się tylko jak wygląda procedura zakupu mieszkań ile trzeba wpłacić pierwszej raty. |
|
|
|
 |
japiwo
nowy

|
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 2:57 pm
|
|
|
Widzę ze inwestycja posuwa się do przodu.
Mam pytanie do mieszkańców/bywalców tamtych okolic, czy hałas wydobywający się z WSK jest bardzo uciężliwy? Czy on jest stały czy są dni/godziny, kiedy jest lepiej? |
|
|
|
 |
misiuz13
nowy

|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 9:11 am
|
|
|
| Do Piotrek_inf. Ja jak kupowałem mieszkanie na tym osiedlu to musiałem wpłacić min. 30% wartości mieszkania, ale mój blok był wybudowany już w 50%. |
|
|
|
 |
misiuz13
nowy

|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 9:15 am
|
|
|
| Do japiwo. Ja WSK nie słyszę, szybciej usłyszysz samochody ciężarowe z podkarpackiej niż jakiś hałas z WSK. |
|
|
|
 |
misiuz13
nowy

|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 12:05 pm
|
|
|
| Jeżeli patrząc na sąsiedztwo WSK to bardziej skupiłbym się na innych zagrożeniach, które nie związane są z hałasem. Tym zagrożeniem jest elektrociepłownia WSK, a mianowicie emisja zanieczyszczeń do powietrza. Taka elektrociepłownia spalająca paliwo stałe (węgiel, miał węglowy itp.) emituje do powietrza m.in. dwutlenki siarki, dwutlenki azotu i węgla, a także pyły. Oczywiście nie wpadajmy w panikę ta elektrociepłownia jest mała i nowe prawo ochrony środowiska wymusza na takich obiektach redukcję odpadów pyłowych (poprzez instalowanie urządzeń do dwustopniowego odpylania spalin) i gazowych. Taka elektrociepłownia może mieć smutny koniec w najbliższym 20 -leciu, po pierwsze paliwo węglowe coraz częściej zastępowane jest gazowym (które jest bardziej ekologiczne), dwa powstaje coraz więcej instalacji proekologicznych i trzy prawo które będzie coraz bardziej naciskało do redukcji zanieczyszczeń emitowanych do powietrza czego skutkiem będzie odstawienie paliwa węglowego (nie będzie się opłacało go stosować gdyż będą duże kary za przekraczanie norm) i zastąpieniem innym paliwem lub budowa nowej instalacji proekologicznej. |
|
|
|
 |
White Tigger
maniak

|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 12:42 pm
|
|
|
W Rzeszowie dominuje wiatr z zachodu i z południowego-zachodu, więc jak ktoś cierpi z powodu wydalanych przez tę elektrociepłownię gazów, to raczej wypoczywający nad Wisłokiem i mieszkańcy Nowego Miasta |
|
|
|
 |
misiuz13
nowy

|
Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 12:20 am
|
|
|
Tak na koniec dla zainteresowanych kupnem mieszkania na tym osiedlu, to hałas z WSK nie jest uciążliwy (to samo dotyczy elektrociepłowni i innych sąsiadujących obiektów gospodarczych).
Bloki stoją wystarczająco daleko od ruchliwej ul. Podkarpackiej i hałas z niej nie jest uciążliwy.
Z powodu dużej odległości od centrum miasta brakuje w pobliżu większych sklepów czy punktów usługowych. Pięć minut od osiedla na rogu Podkarpacka-Matuszczaka jest jednak mały sklep spożywczy i podstawowe artykuły można tutaj kupić.
Komunikacja miejska dociera na ulicę Matuszczaka - w przypadku braku samochodu nie ma więc wielkiej tragedii (na ul. Podkarpackiej również kursuje kilka linii MPK).
Będzie to małe spokojne i bezpieczne osiedle. Dzięki. |
|
|
|
 |
dominorex
rozkręca się

|
Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 7:26 pm
|
|
|
I oto świąteczny dodatek
Wjazd od strony Bieszczadzkiej
Tuż obok bliżej WSK-a
Dodam jeszcze z innej strony jak tylko pojawię się w robocie.
Co do hałasu z zakładu bez obaw ciągłe są kontrole pod względem hałasu, zanieczyszczań czy dymów z komina. |
_________________ http://www.domino.ovh.org |
|
|
|
 |
swiety
maniak

|
Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 9:57 pm
|
|
|
To na 3 fotce od końca to wsk? To bloki praktycznie z nim graniczy?
Szkoda że nie budują tego z jakimś planem - ale pewnie nie skupili wszystkich działek? Tam są jakie ogródki działkowe (1fota?) Szkoda. |
_________________ mss = swiety
 |
|
|
|
 |
|
|