inwestycje.rzeszow.pl Strona Główna inwestycje.rzeszow.pl
forum rzeszowskich inwestycji

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: rysiuncio
Czw Sty 21, 2010 12:21 am
MIESZKANIOWE - nowe wiadomości, ogólna dyskusja
Autor Wiadomość
kusiu87
rozkręca się

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 3:48 pm   

swiety napisał/a:
No własnie PETER - co ty gadasz. A deweloper czy spółdzielnia buduje jeszcze wszystkie chodniki, drogi osiedlowe,wszystkie bajery i jakos mieszkanie kosztuje 200-250tys ...
Czyli wychodzi na to że blok ze 100 mieszkaniami kosztuje miliard złotych ? :worthy:

Raczej 100 mln. :razz:

swiety
maniak

Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 4:19 pm   

Noo zera mi zle w oczach pomieszały :)

voy
maniak

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 10:35 pm   

http://www.nbp.pl/publika...t_2002_2009.pdf

Raport NBP o sytuacji na rynku nieruchomości w latach 2002-2009. Warto na to zerknąć. Co mnie się rzuciło w oczy - zasób mieszkaniowy na 1000 mieszkańców w Rzeszowie jest najniższy i wynosi niewiele ponad 350 mieszkań na 1000 rzeszowian. Inne miasta dobijają do 400, a niektóre wręcz do 450 mieszkań/1000 ludności. Ciekawe czy taki zasób odbije się przez wzmożone budowanie nowych budynków mieszkalnych.

Od roku 2006 patrząc w tabelę można zobaczyć wzmożoną aktywność inwestycyjną: w Rzeszowie rozpoczęto budowę odpowiednio: 1273 (2006) mieszkań, potem 1797 (2007), 794 (2008), 1306 (2010). Zbliżyliśmy się tymi wynikami nieco do Lublina, Białegostoku, przebiliśmy Kielce.

Takie moje pierwsze spostrzeżenia nad którymi się zatrzymałem na dłuższą chwilę.

tonek
stały bywalec

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 10:40 pm   

voy napisał/a:
Ciekawe czy taki zasób odbije się przez wzmożone budowanie nowych budynków mieszkalnych.

Jasne, skoro już teraz mieszkania sprzedają się na pniu... Niestety, dlatego też sprzedają się w coraz gorszym standardzie. Przynajmniej jeżeli chodzi o infrastrukturę.

voy
maniak

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 10:44 pm   

A konkretniej? Jaką infrastrukturę masz na myśli i w czym wyraża się ten coraz gorszy jej standard?

RES
stały bywalec

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 1:14 pm   

voy napisał/a:

Od roku 2006 patrząc w tabelę można zobaczyć wzmożoną aktywność inwestycyjną: w Rzeszowie rozpoczęto budowę odpowiednio: 1273 (2006) mieszkań, potem 1797 (2007), 794 (2008), 1306 (2010).

Ten 2010 rok to oczywiści pewnie pierwsze półrocze, bo rok trwa, a już są zapowiedziane budowy kolejnych bloków. Projektant będzie budował na Słonecznym Stoku, a także 3 kolejne bloki na Wzgórzach. Developres już wybrał wykonawcę do budowy kolejnych 2 budynków na osiedlu Zawiszy itd.

tonek
stały bywalec

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 8:57 pm   

voy napisał/a:
A konkretniej? Jaką infrastrukturę masz na myśli i w czym wyraża się ten coraz gorszy jej standard?

Choćby drogi dojazdowe. Przykład - ulica Bł. Karoliny (wiem, są lepsze przykłady). Kiedyś obsługiwała z 20 bloków, teraz chyba będzie z 60...

voy
maniak

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 10:09 pm   

A to jest w gestii developera/spółdzielni, czy samorządu lokalnego? Ciekawe sformułowanie [(@P: :P ] w pewnym raporcie:

Cytat:
Identyfikujemy pięć zasadniczych standardów demokratycznego państwa prawnego w dziedzinie planowania zagospodarowania przestrzennego:
[...]
3) Istnieje ścisły związek pomiędzy możliwością rozwoju przestrzennego (intensyfikacją sposobu użytkowania terenu) a stanem infrastruktury. Uzbrojenie terenu jest obowiązkiem publicznym - choć może być on przerzucony na prywatnego inwestora. Infrastruktura publiczna musi być wybudowana do czasu udzielenia zgody na użytkowanie budynków.

http://webapp01.ey.com.pl...rzestrzenne.pdf

Urzędnicy wynegocjowali jakieś działania wobec inwestora? Sami zbudowali infrastrukturę? Coś tu szwankuje, można odnieść wrażenie.

tonek
stały bywalec

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 10:21 pm   

Chwila, chwila, nie mówię, że to jest w gestii developera, czy też spółdzielni. Rzecz w tym tylko, że z takim "niedoborem" mieszkań sprzedają się bez problemu mieszkania w "szczerym polu", z marnym dojazdem (ktokolwiek by za tą drogę nie odpowiadał). Jeżeli nasycenie na rynku mieszkań by było większe, to nabywcy , nazwijmy to "bardziej by wybrzydzali", a developer/spółdzielnia musieli by się postarać albo o inną lokalizację, albo o poprawę choćby warunków dojazdu. To właśnie miałem na myśli.
A jak jest w Rzeszowie, to wszyscy wiemy. Jeżeli mnie zmusisz, to poszukam przykładów choćby na tym forum :wink:

MIKA
nowy

Wysłany: Nie Sie 01, 2010 10:09 am   

tonek napisał/a:
. Rzecz w tym tylko, że z takim "niedoborem" mieszkań sprzedają się bez problemu mieszkania w "szczerym polu", z marnym dojazdem

Chyba lepiej budować od początku nowe osiedla w "szczerym polu" niż pojedyńcze bloczki między istniejącymi już np. domkami jednorodzinnymi tak jak to ma miejsce na ul. Strażackiej. Nie wiadomo czy to już wieś czy to jeszcze miasto? Drogi owszem są- ale jakie marniutkie:)
Ja tam jednak wolę, żeby mi wybudowali całe nowe osiedle, nowe drogi, nowe przedszkole, nową szkołę nowy basen itd itd:) Może to potrwać kilka lat, ale myślę, że warto poczekać, niż na wstępie krytykować:)

tonek
stały bywalec

Wysłany: Pon Sie 02, 2010 8:39 am   

Tak sobie pomyślałem, że "szczere pole" to nie jest szczęśliwe sformułowanie. Ale chyba wiesz, o co mi chodziło?
MIKA napisał/a:
Może to potrwać kilka lat, ale myślę, że warto poczekać, niż na wstępie krytykować:)

Są osiedla, gdzie dzieci idąc do szkoły muszą wchodzić w błoto, na skarpy i inne takie aby przepuścić samochód, bo tak jest wąsko. I lepiej poczekać kilka lat? Czy aż się komuś noga pośliźnie? Jednak ja mam większe wymagania od życia...

klient
maniak

Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 10:06 pm   

w Boguchwale powstanie pierwszy blok w formie TBS :mrgreen:
http://tbs.vixo.pl/news.php

lokalizacja ze ...
http://klient.posadzdrzewo.pl ->klik raz dziennie ;)

klucha
stały bywalec

Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 11:23 pm   

Zwykły klocek a całkiem ładnie się na tej wizualce prezentuje.

Kamil
stały bywalec

Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 8:07 pm   

Nawet pozytywny, normalny kolor, płaski dach, w tle Biedronka...

cóż chcieć więcej?

Odpowiedz do tematu